Puolueet Suomen hallintojärjestelmässä

Lehdistö keikuttelee hallintolaivaa. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

 

Lehteä lukiessa silloin tällöin kiinnittää huomiota tapa, jolla eduskunnan valtasuhteista puhutaan lehdistössä. Aiemmin kirjoitin aiheesta vuonna 2016 kirjoituksessa Vallan kolmijako Montesquieun mukaan

http://tarjakaltiomaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228070-vallan-kolmijako-montesquieun-mukaan

Mielestäni lehdistöllä on vallan käytön suhteen taipumusta sumuttaa suurta yleisöä ja äänestäjiä. Tämän päivän Helsingin Sanomat kirjoittaa artikkelissaan ”Vanhat valtapuolueet romahtivat”, että ”Kevään vaaleissa kolmikon kannatus laski kuitenkin historiallisesti alle 50 prosenttiin ja nyt siis noin 45 prosenttiin.” Kevään vaaleista on vasta muutama kuukausi ja valistuneet lukijat ja äänestäjät tietävät, että vaalitulos määrittää nuo valtasuhteet, mutta lehdistön jatkuva gallup-osallistuminen häiritsee mielikuvaa vakaasta hallintojärjestelmästä. Äänestäjät ovat vaaleissa puhuneet ja ottaneet kantaa hallintoon, sitä pitäisi paremmin kunnioittaa myös lehdistön.

Lehdistön rooli joskus aiemmin on ollut kansaa valistavampi ja lehdistö on kertonut vallitsevasta hallintojärjestelmästä. Nykyään näyttää näkyvämmin olevan tapana vedättää kesken vaalikauden yleisön mielipidettä milloin mihinkin suuntaan. Valistunut suomalainen lukijakunta yleensä tietää, mistä tässä on kysymys. Suomalaisissa kouluissa ja viimeistään lukiossa on kerrottu todellisen hallintojärjestelmän perusteet ja äänestyskäytäntö (tai ainakin pitäisi olla). Osa ihmisistä ei ehkä tiedä sitä kovin tarkkaan ja lehteä lukiessaan voi saada käsityksen, että puolueiden valtasuhteet olisivat jatkuvassa kilpailussa keskenään.

Mielestäni istuvalle eduskunnalle ja hallitukselle pitäisi antaa parempi työskentelyrauha myös median taholta. On turhaa pitää yleisöä jonkinlaisessa valtasuhdejännityksessä koko vaalikauden ajan. Lehdistölle riittäisi tekemistä ja tiedottamista siinä, mitkä ovat todelliset asioiden hoitamisen tilanteet, kun hallitus niistä mahdollisesti tiedottaa.

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu