TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Politiikan tuulet ja vastuut

 • Raha on tärkeää.
  Raha on tärkeää.
 • Patruunat ovat tärkeitä ihmisiä.
  Patruunat ovat tärkeitä ihmisiä.
 • Tietokoneista on hyötyä taloudenpidossa.
  Tietokoneista on hyötyä taloudenpidossa.
 • Palvelut pitää rahoittaa.
  Palvelut pitää rahoittaa.

 

Demokratia on saanut vahvan sijan maiden politiikan ohjauksessa. Poliittisen vastuun alaisena näyttää nykyään olevan myös talous ja kansantaloudet. Pelastavia raharuhtinaita ei poliittisen retoriikan mukaan ole näkyvissä. Kansantalouden vartijoiden kannattaisi lyödä katsaus muutaman sadan vuoden takaisiin länsitalouden kehitysvaiheisiin. Länsitalous on kehittynyt taloudellisen toimeliaisuuden tarpeen mukaisesti. Tehtaita ja yrityksiä, erilaisia masuuneja, on luotu ja pidetty yllä, kun niiden omistajat ja johtajat ovat huomanneet hyötyvänsä taloudellisesta toiminnasta. Nämä ovat olleet koko yhteiskunnan talouden motivaattoreita. Talouden ohjaajina ja johtajina näillä patruunoilla on ollut hyötyjä ja etuja toiminnastaan. He ovat yleensä voineet rakennuttaa itselleen linnoja ja kartanoita asumiseensa. He ovat eläneet auvoista elämää sukunsa parissa ja ajaneet hienoilla autoilla, lentäneet lentokoneilla.

Talous on kehittynyt sittemmin demokratian ehdoilla. Edelleen moni ihminen saavuttaa taloudellisen ”riippumattomuuden” ja jopa erittäin hyvän elintason itselleen ja perheelleen. Tässä saavutetussa tavoitteessa ja hyvinvoinnissa on kuitenkin näkynyt rakoilua viime vuosikymmenten aikana. Enää ei olekaan itsestään selvää, että perheen jälkikasvu haluaisi samaa taloutta jatkaa kuin missä ovat varttunet. Nuorilla on pitkään jo ollut omia pyrkimyksiä elämänsä toteuttamisessa. Monesti on ehkä tuntunut hieman valjulta ja pölyiseltä jatkaa sitä taloudellista toimintaa, jossa on varttunut ja jota omat vanhemmat ovat tuottaneet. Tällöin näyttää aluksi siltä, että se perusta, jolle länsitalous on rakennettu – perhe, suku – olisi menettämässä voimaansa ja arvoaan.

Olen kirjoittanut kirjoissani kristillistä filosofiaa, jossa länsimainen ihminen on edellisen kahdentuhannen vuoden aikana alkanut oppia arvostamaan perhettä ja sukua. On ollut työn ja tuskan takana voida ihmisenä eri sukupolvissa alkaa huomata, mitä hyötyä on ns. lisääntymisestä ja perheen perustamisesta. Taloudellinen toiminta on pitkään antanut perheen perustamiseen sen syyn ja ilon, miksi yläluokka on siihen ryhtynyt. Jos taloudellinen toiminta ei enää ole perheen ja suvun varassa, aluksi näyttää siltä, että koko kansantalous olisi vaarassa. Nyt on sieltä täältä kuulunut sellaisia uutisia, että raha olisi yhteiskunnassa loppumassa. Rahan olemusta ei ole mietitty loppuun. Raha on vain väline. Rahaa tarvitaan pienten ja suurten sopimusten tekemiseen, väliaineeksi molempien osapuolten hyötyyn taloudellisessa toiminnassa. Talous ei enää ole pelkästään suvun ja perheen talous, vaan se on monen ihmisen kannalta taustalla pyörivä tarpeiden toteuttamisen vyyhti, joka ei enää samalla tavalla kosketa perhe-elämää kuin aiemmin, ja vielä 1900-luvulla. Nyt talouden tekemisestä on tullut poliittisen vastuun alaista toimintaa.

Poliittisten ja taloudellisten yhteiskunnan päättäjien tulee ottaa vastaan talouden vastuu ja taloudellisen toiminnan ohjausvastuu. Patruunoita ei enää ole ja jos heitä on, he toivon mukaan auttavat poliittisia päättäjiä löytämään taloudenpidolle sellaiset ratkaisut, että rahatalous voi jatkossakin pyörittää yhteiskuntia. Rahalla näyttää olevan taipumusta pääomittua ja jymähtää paikoilleen. Vanhoihin talouden sääntöihin pitää pystyä puuttumaan, jotta pääomat saadaan kiertoon yhteiskuntien taloutta pyörittämään ja ylläpitämään.

Ihmisten ekologinen vastuuntunto on herännyt. Talous ei enää pitkään voi perustua turhien tavaroiden kaupalle, vaan kaikessa tuotannossa pitää pystyä havaitsemaan, mikä on tuotannon ja tekemisen tarve. Ihmisten toiminta on alkanut painottua palveluiden puolelle, vaikka tietenkin energiataloutta ja masuunitoimintaa edelleen tarvitaan. Masuunitoiminnalla tarkoitan raaka-aineiden käsittelyä, jossa materiaalikierrätys on uutta toimintaa, jossa kaikki materia otetaan uudelleenkäyttöön. Materiaalien uudelleenkäyttö tarkoittaa myös maapallon kannalta hyvää: roskittuminen vähenee ja toiminta on samalla myös ympäristönsuojelua.

Uskon ihmiseen ja ihmisen motivaatioon elää. Ennen raskas vastuunkanto patruunana on vaihtunut kollektiivisiin työporukoihin, joissa innovatiivisuus ja luovuus elää paremmin ja suotuisammin kuin ihmisellä yksin työpöytänsä äärellä. Kuitenkin talouden ohjaus kaipaa näitä patruunoita tekemään siirtojaan siihen suuntaan, että pääomat ohjataan ihmisten ja kansantalouksien hyväksi. Rahaa tarvitaan pyörittämään talouksia ja kansantalouksia, ihmiset tarvitsevat rahaa. Tässä on uuden talouden mahdollisuuksia nykyään. Taloudelliset, yhteiskuntia vakauttavat rahoitusratkaisut odottavat tekijöitään.

Toivon edellä sanotusta huolimatta, että länsitalous kestää myös perheinä ja sukuina. Perhe ja suku ovat kuitenkin viime kädessä ihmisen paras turva jopa tässä globaalissa maailmassa.

1.6.2019 Tarja Kaltiomaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Suomella voi olla konsultaatioasema suhteessa yhteiskuntaa vakauttavat rahoitusinnovaatiot, yhteistyössä on voimaa myös finanssi- ja rahoitussektorilla.

Toimituksen poiminnat