TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Hoivapalvelut huolestuttaa

  • Naisten työalojen kehitys on ollut huippuhyvää viime vuosikymmeninä Suomessa.
    Naisten työalojen kehitys on ollut huippuhyvää viime vuosikymmeninä Suomessa.

 

Tämänpäiväinen keskustelu aamulehdessä (HS 29.1.2019) ja some-sovelluksissa tuo esille melko voimakkaista tuntoja hoiva-alan tiimoilta. Kokonaisuutena asiat hoiva-alalla Suomessa on hyvin. Tärkeillä naisten työllisyyttä kattavilla aloilla on runsaasti naisia johdossa johtamassa omaa koulutustaan ja työtään. Tämä on kansainvälisesti katsottuna huippuluokka oleva toimiala, josta suomalaisille täydet kymmenen pistettä. Hoiva-alan kehitys on tapahtunut muutaman vuosikymmenen aikana ja on ilmeisesti saavuttanut sellaisen kulminaatiopisteen, jossa kiihkeän kehittymisen vuodet ovat saapuneet huippuosaamisen tasanteelle. Tässä olisi vastuuhenkilöiden hieman vedettävä jo henkeä ja alkaa luottaa alan toimivuuteen ja hoivatyötä tekeviin ihmisiin.

Kun ala toimii todella hyvin on vaarana jopa hoiva-alan alasajoa, jos aletaan liikaa tuijottaa yksittäisiin ongelmakohtiin. Ongelmakohtia ei pidä liikaa pelätä vaan antaa aikaa mahdollisille parannustoimenpiteille, alan kehitykselle ja innovaatioille ajan kanssa.

Suomessa suhtaudutaan naisten tekemään kodin ulkopuolella tapahtuvaan työhön vakavasti ja nuorilla on mahdollisuus kouluttautua alan huippuoppilaitoksissa hoiva-alan eri tasoisiin tehtäviin. Nyt on nähtävissä kansainvälistä investointikiinnostusta alaa kohtaan. Suomalaisten rahoittajien pitäisi myös herätä hoiva-alasta kiinnostumaan. Ala on huippuala, jonka konsultaatio voi tuottaa hyvää tulosta jopa maailmanlaajuisesti. Suomalaisten kannattaisi pitää oma hoiva-alan arvostus korkealla itsekin ja myös taloudellisesti kiinnostua siitä enemmän kuin nyt on nähty.

Kirjoitan kirjoissani ”Miten raha pyörii Euroopassa?” aiheesta, jossa talouden painopiste mekaniikkaan sijoittamisesta on ehkä siirtymässä sijoittamisesta ihmisiin. Hoiva-ala ympäri maailmaa saattaa nousta oivalliseksi sijoituskohteeksi. Tässä täytyy vain tietenkin pitää maltti hallussa – ihmiset ovat arvokas asia, jossa ei saa toimia huonosti eikä harkitsemattomasti. Filosofiaa ja ideologiaa näiden pohdintojen taustalla tuon esille kirjoissani Kristillinen filosofia. Miksi ihminen on tärkeä ja miksi ihmistä pitää arvostaa. Tähän on monta hyvää syytä – pidetään toisistamme huolta!

Suomessa näkökulmana on usein se, että pidämme itsestään selvyyksinä monia asioita, jotka maailmassamme on toteutettu vasta nyky-Suomessa. Näitä on kattava kunnallinen päivähoito, vammaispalvelut, vanhustenhoito, hoiva-alan huippuosaajien koulutusjärjestelmä, puhumattakaan monista aiemmissa kirjoituksissani mainitsemista rahoitusalan innovaatioista. Suomi on saavuttanut sotien jälkeen hyvän kansantalouden ja hyvinvointiyhteiskunnan, johon muu maailma varmasti löytää tiensä tutustua. Suomalaisten itsensä oman maan arvostus pitäisi myös nousta hyvälle tasolle, jotta voimme ja jaksamme pitää yllä hyvää ja korkeaa tasoa hyvinvoinnin ja huolehdinnan osalta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommentoin Facebookissa tänään: Elämän ehtoopuoli ei ole samanlailla kaunista katsottavaa ja koettavaa kuin nuorten elämä. Vanhuksia ei saa jättää yksin ja hoivapalveluja pitää valvoa, mutta vanhuksille sattuu onnettomuuksia myös yksin ollessaan ja omaisten parissa. Elämä päättyy kuolemaan ja viimeiset vuodet voivat olla pitkiä, mutta niissäkin ihminen voi viihtyä, kun sopeutuu tilanteeseensa. Moni vanhus on myös myötäelävä ja hymyilevä, elämä pitää ottaa sellaisena kuin se on. Vanhustenhoito on nykyään paremmin järjestettyä kuin huutolaishoidon aikaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Yksityisten hoivajättien palvelukodeissa vallitsee pelon ilmapiiri"

https://hoitajat.net/ajankohtaista/yksityisten-hoi...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Suomalaiset ovat koulutuksineen ja verorahoineen rakentaneet hoivapalvelut. Miksi alan annettaisiin valua ulkomaisiin käsiin?

Ehkä taustalla olevassa filosofiassa on vielä opittavaa, nimittäin kristillisyydessä. Kirjoitin kristillisyydestä ja elämänjatkumisesta kirjasarja Kristillinen filosofia (Elisa Kirja 2013). Työ kun työ onnistuu paremmin, kun ymmärtää, mitkä asiat siihen vaikuttavat.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kirjassa Sammatti - Elias Lönnrotin kotipitäjä kuvataan minkälaisista lähtökohdista hoivapalveluita Suomessa on alettu kehittää. Paljon on saatu aikaiseksi. Rahaa hoivapalveluissakin tarvitaan ja kun kyseessä on suuren määrän ihmisten tarpeet rahamäärät saattavat vaikuttaa yksityistalouksia suuremmilta. Tärkeintä on lähimmäisistä huolehtiminen ja raha ei ole paha, sitä tarvitaan. Vaikuttaa usein siltä, että suomalaisten tunteet kuohuvat aina, kun rahasta puhutaan.

Toimituksen poiminnat