TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Pidetään Suomi Suomena

  • Rahan arvo pysyy, vaikka se muuttuu vuosisatojen myötä.
    Rahan arvo pysyy, vaikka se muuttuu vuosisatojen myötä.

 

Kirjoitin TWITTERissä, että nykyään raha on suhteellista, ei enää absoluuttista kuten kolikkoaikaan. Tämä käsite antaa mahdollisuuksia erilaisiin rahoitusinnovaatioihin. Meillä länsimaalaisilla ihmisillä on tehtävänämme pelastaa länsitalous. Koska olemme huomanneet, että talous ei ole pelkkää tavarantuotantoa eikä pelkkää energiataloutta, huomaamme, että rahoitusinnovaatiot ovat tarpeellisia. Suomessa, kuten usein muuallakin Euroopassa, on tehty useita yhteiskuntarauhaa kannattelevia rahoitusinnovaatioita. Näitä ovat kansaneläkelaitokset, työeläkelaitokset, vakuutusyhtiöt, pankit, toimeentulotuki, ay-liike, osuustoiminta, osakepörssit jne. Seuraava rahoitusinnovaatio voisi olla sijoittaminen suoraan ihmisiin kansalaispalkan muodossa. Ensimmäisenä nousee mieleen, mistä tähän saataisiin rahoitus. Rahoitusta voitaisiin saada esimerkiksi valtion obligaatioilla, kansainvälisillä finanssijärjestelyillä, perintösijoituksilla jne. Sijoitetaan rahaa omaan maahamme.

Kansalaispalkasta olisi runsaasti hyötyjä. Maaseutu voisi pysyä asuttuna, pienyritykset voisivat toimia pitempään ja hyvät yritysideat jopa kasvaa. Kansalaispalkka toisi lisää verotuloja, kun se olisi verollista tuloa. Ehdottaisin kansalaispalkalle pitkää lanseerausvaihetta, jossa ei heti luovuttaisi nykyisistä tukijärjestelmistä, vaan niiden annettaisiin luonnollisella tavalla hiipua, kun käyvät tarpeettomiksi. Kansalaispalkka voisi olla vapaaehtoinen maksatus, jossa sen vastaanottaja täyttää kansaneläkelaitoksessa lomakkeen, jossa on sitoutuminen niihin ehtoihin, jotka eduskunta määrää, pankkitilin numero ja allekirjoitus.

Kansalaispalkka elvyttäisi länsitaloutta ja ihmisten hyvinvointi paranisi. Kansalaispalkka voisi olla samansuuruinen jokaiselle, joka sitä hakee. Sen saisi perustoimeentuloksi jokainen kansalainen, myös työssäkäyvät. Tämä auttaisi arvokkaan rakennuskantamme ylläpidossa ja sen rakentamisessa. Kansalaispalkasta olisi hyötyä myös lapsiperheille mm. asumisjärjestelyjen osalta. Kansalaispalkasta rahoitusjärjestelynä olisi hyötyä lapsiperheiden lisäksi yksinasuville ihmisille, vanhuksille, omaishoitajille, pitkäaikaistyöttömille, maalla asuville, lemmikkien omistajille, taiteilijoille, opiskelijoille jne.

Kansalaispalkka olisi mahdollinen nykyään rahoitusinnovaationa, kun siihen tarvittava tietokone- ja pankkitekniikka on jo olemassa.

Minkälaisia ihmisten asenteet olisivat kansalaispalkkajärjestelyä kohtaan? Ehdottamassani mallissa, jossa jokaiselle hakijalle kansalaispalkka olisi samansuuruinen, olisi tasa-arvovaatimus toteutettuna. Kaikille ei saataisi samaa tulotasoa, koska ihmisten osaaminen ja lahjakkuudet poikkeavat toisistaan, mutta on mahdollista kenen tahansa jossakin elämänsä vaiheessa tarvitsevan rahoitusta elämäänsä. Näin meiltä ihmisiltä maassamme lähtisi pois pelko siitä, että meillä ei olisi mitään rahoitusta elämässämme. Ihmisiltä nykyään luku- ja kirjoitustaitoisina ihmisinä odotetaan kansalaisosallistumista mm. äänestäjinä. Lisäksi me tuemme yhteiskuntarauhaa noudattamalla hyvää elämäntapaa. Tämä on tuottavaa ja yhteiskuntarauhaa rakentavaa ”työtä”, jolle voitaisiin laskea rahallinen arvonsa. Kansalaispalkkaidean avulla yhteisestä ”potista” yhteiskunnassa jaettaisiin tuottoa jokaiselle kansalaiselle nykyistä enemmän. Yhteiskunta tuottaa enemmän kuin nykyään kansainvälisessä finanssipolitiikassa ja valtioiden budjetoinnissa huomioidaan. Olen aiemminkin blogikirjoituksissani kertonut rahapolitiikasta useassa kirjoituksessa. Yksi näistä kirjoituksista on nimeltään ”Miten raha pyörii Euroopassa?”. Siinä on esitettynä kansalaispalkan perusidea jo vuonna 2013.

Olemme ihmiskuntana edenneet vuosilukujen laskussa jo 2000-luvulle. Annetaan tämän asian näkyä taloudenpidossa ja luovutaan rahattomuudesta. On melko varmaa, että järjestelyllä on sekä hyviä että huonoja puolia, mutta tämä on totta nykyisessäkin talousajattelussa. Siinäkin on hyötyjiä ja häviäjiä. Kansalaispalkkajärjestelyllä jokainen voittaisi jotakin: ainakin inhimillisyyttä.

Nykyään on runsaasti koulutettuja ihmisiä. Esimerkiksi sosiaalisektorilla työskentelevien työtehtävät muuttuisivat kansalaispalkan myötä. Ihmiset tarvitsevat edelleen tukea ja myötäelämistä ongelmissaan, mutta kansalaispalkka soisi perusmaksuerän, jota jokainen kansalainen voi hakea. Tällä voitaisiin saavuttaa parempaa elämälaatua jokaiselle kansalaiselle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Lisäksi tulisi huomioida se asia, että mihin perustuu velvollisuus tehdä palkkatöitä?

Ihminen luonnostaan, jotain alkaa tekemään.

Joillekin ihmisille, on luonnollinen tapa toteuttaa itseään vapaasti, ilman sidonnaisuuksia kuten raha ja kello.

Jos työ on ns. elämäntyö niin tällöin se työ ja muu elämä, eivät erotu toisistaan.

Kun työ on merkityksellistä, niin tällöin "työ tekijäänsä kiittää" eikä se itse palkka, olekaan niin tärkeää.

Itse olen urautunut kiertotalouden ratkaisuihin ja tällä hetkellä, varsinkin mikrolevään.

Tällä tavoin konkurssiin ajetut pientilalliset, voisivat aloittaa uudestaan: eri taktiikalla esim. lihakanien tuotannolla jotka ovat siis n. 6 kertaa ekologisempia, kuin lehmät.

Kun kiertoon lisätään mikrolevä, jota kanit voivat syödä: ja mikrolevä kelpaa myös kasveille lannoitteeksi, tuotannon kustannukset vähenevät.

Lisäksi, koska systeemiin kuuluu kompostireaktori: pupujen jätökset muunnetaan siinä nestemäiseksi ravinteeksi ja kun kompostointi on valmis, niin neste annetaan levälle.

Esitys on täällä aiheesta, en ole patentoinut mitään, koska muutoin tästä ei voisi kirjoitellakaan vuosiin.

Harmi, että valtio ei ole ottanut koppia asiasta - lähetinhän n. 1500 byrokraatille tästä viestiä jotka kiertotalouden osalla, työkseen näitä asioita pitäisi edistää.

No, kyllä joku Kiinasta lopulta tällaiset sitten tekee, jos ei Suomessa kelpaa. Harmi sinänsä, koska tällaisesta tulisi hyvä talouskasvu.

http://spirulinasuomi.wordpress.com/

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommentoija puhuu asiaa. Minäkin uskon siihen, että kun satsaamme ihmisiin, kuten esimerkiksi pientilallisten elämään kansalaispalkan muodossa, monella saattaa olla hyviä ideoita tuottaa itse rahaa. Mutta pelkästään se, että elää hyvin elämäänsä on valtion kannalta tuottoisaa. Siten saamme pidettyä maan asuttuna ja sehän on myös maanpuolustuksellista strategiaa. Kansalaispalkka tuottaisi itsensä takaisin.

Sitä paitsi kommentoija puhuu kiertotaloudesta. Eikö rahakin ole osa kiertotaloutta?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Teoria kansalaispalkasta ja rahatalouden kierrätysmahdollisuuksista, kuten myös se, että raha on nykyään 2000-luvulta alkaen suhteellista eikä absoluuttista, kuten vielä 1900-luvulla, perustuu melko laajaan lukeneisuuteen. Olen lukenut eri alojen kirjallisuutta, josta muodostuu ns. moniulotteinen ymmärrys asioiden suhteiden osalta. Tätä ymmärrystasoa olen jo 2006 vuonna verkkosivusto Tyhjäpaperilla (http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi) sanonut syneksiksi. Kulttuurisesti näkisin, että syneksi muodostuu ymmärrystasoksi nimenomaan lukemalla ja myös ymmärtämällä eri syy-yhteyksiä.

Toimituksen poiminnat