*

TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Vaalit valioluokan geimit

  • Liputuspäivä.
    Liputuspäivä.

 

Olen ehkä hieman vanhakantainen ihminen, kun katson tätä maailmaa vielä osittain 1900-luvun silmin ja näkökulmasta. 1900-luku on melkoinen hyppäys menneisyydestä nykyaikaan. Ihmiskunta on tehnyt monia loikkauksia ja keksintöjä, joista näkyvimpinä on autoistuminen ja muu liikenteen kehittyminen, televisio ja tietokoneet. Nämä määrittävät melko pitkälle nykyihmisen elämää. Nämä asiat vaikuttavat elämäntapaamme ja elämäntapa on muuttunut kuin huomaamatta.

Asioiden käsittelyssä emme ehkä usein tule ajatelleeksi sitä, että vaalit yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ovat niin tuore asia vasta yleisesti kuin noin 100 vuotta. En tässä kovin tarkkaan viittaa historian faktoihin vaan luonnehdin asiaa ikänäköni mukaisesti hieman sumeammin. Länsimainen ihminen on ottanut askelluksiaan varovaiseen tyyliin. Entisessä maailmassa luotettiin herrasmieheen ja herrasmiehen sanaan. Herrasmies piti naisen puolta ja hänen ansiostaan usein myös naisen näkökulma tuli otettua huomioon. Yhteiskunnan kehittyessä ja myös luku- ja kirjoitustaidon yleistyessä on vähitellen alettu yhteisten asioiden päättämisen osalta luottaa laajempiin kansalaispiireihin ja äänestys on ollut arkipäivää jo pitkään.

Monella ihmisellä on taitoa ja osaamista yli oman elämäntilanteen. Nämä ihmiset voivat hallitusti ja hillitysti hakea niitä paikkoja yhteiskunnassa, joissa heille tulee hallinnon sääntöjen mukainen päätäntävalta yhteisistä asioista. Tämä kaikki tapahtuisi edelleen varmaankin melko huomaamattomasti vaalipäiviä lukuun ottamatta ellei lisääntynyt lehdistötoiminta siihen näkyvällä tavalla osallistuisi. Lehdistötoiminnaksi sanottiin ennen julkista tiedonvälitystä – nykyään puhutaan mediasta, jossa mukana ovat kaikki kirjoittamista ja julkista tiedottamista harjoittavat ihmiset ja tahot.

Nykyään vaikuttaa siltä kuin vaalit olisivat joka päivä. Televisio ja lehdistö tuottaa melkein tuntiaikataululla tietoja puolueiden kannatuskäyristä. Tällainen seuranta luultavasti vaikuttaa sekä äänestäjiin että jo valittuihin hallintoniekkoihin.

Yhteisten asioiden hoitaminen on ollut tavattoman kiihkeää 1900-luvun alusta eteenpäin. Se muuttui niin kiihkeäksi, että syttyi sotia.

Politiikan sääntöjen mukaan ajallisesti asioiden hoidossa päättäjiä ovat vaaleissa valitut henkilöt. Meidän äänestäjien kannattaisi antaa heille työrauha vaalikaudeksi. Jos koko ajan kyseenalaistamme päättäjien henkilöiden legimiteettiä, vähennämme ehkä samalla rauhaa, jota asioiden järkevä hoitaminen edellyttää. Työelämässä asioiden rauhallinen hoitaminen tarkoittaa sovittuja kalenteriaikoja, määräaikoja, tarkistuksia, pöytäkirjoja, keskustelua, kokouksia, asioiden etenemisen seurantaa jne. Tässä kaikessa nykyään on tietokoneet apuna. Kun asioiden hoitamisessa on jotakin kerrottavaa, siitä tiedotetaan hallitusti. Politiikassa ja hallinnossa asioiden hoitamisessa on tarkat säännöt olemassa. Politiikan säännöissä eli yhteisten asioiden hoitamisen säännöissä on myös hidastuksia. Tämä on sen vuoksi, että ei tehtäisi hätiköityjä päätöksiä, joilla olisi haitallisia seurauksia maamme kannalta.

Tietenkin politiikkaa ja asioiden hoitamista pitää seurata ja valvoa. Asioihin voisi löytyä uusia mielenkiintoisia näkökulmia, kun niitä ei katsota pelkästään politiikan näkövinkkelistä. Nykyisellä politiikan seuraamisen kiihkeydellä nimenomaan ehkä vaarannetaan kansalaisten kiinnostusta politiikkaan ja yhteisten asioiden hoitamiseen väsyttämällä heidät jokapäiväisellä kiihkeydellä politiikkaa kohtaan.

Kun äänestysosallistuminen politiikkaan historian pitkässä juoksussa on melko uutta, on syytä kansalaisina kunkin harjoittaa malttia sillä näköalapaikallaan, millä kukakin on ja antaa työrauha valituille hallintoniekoille. Niekka-sana on sukupuolineutraali, mutta ihmiset ovat sukupuoleltaan miehiä tai naisia, tätä asiaa ei pitäisi asioiden hoidossakaan järkyttää ja muuttaa. Silloin oltaisiin muuttamassa maamme tulevaisuudennäkymiä, jotka taiteellisesti sanottuna ovat nuorisossa. Maltillisuus on hyvän hallintotavan perusta. Vaalit ovat valioluokan geimit, mutta niiden luonne ehkä voisi olla maltillisempi kuin urheilussa. Suomessa punaisen viivan piirtäminen vaalilippuun on pyhä asia. Ja muidenkin värien.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Propagandatiede eli sen tutkiminen, miten ihmisjoukkoihin voidaan vaikuttaa joukkotiedotusvälineiden avulla alkoi kehittyä jättiharppauksin juuri samoihin aikoihin kun eri maissa alettiin ottaa käyttöön yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

Kun ihmiset saavat äänestää vapaasti vaaleissa, on jotenkin huolehdittava siitä, että he äänestävät oikein.

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ylenpalttinen vallanhimo saattaa vääristää asioiden hoitamista. Kommentoija #1 on oikeassa ehkä siinä, että kun kannatuksen takana ovat ihmisten lukumäärät, asioiden järkevän hoitamisen painotukset olisivat epäjärkevät. Kuitenkin meidän ehkä kuuluu demokraattisessakin järjestyksessä luottaa ihmisten järjen käyttöön. Siitä syystä kirjoitan jo toistamiseen sääntöjen pysyvyyden tärkeydestä.

Muutama sana pelisäännöistä:
http://tarjakaltiomaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225...

Toimituksen poiminnat