TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Tasa-arvo ja ihmisarvo

 

Tässäpä tulee lainaus Viherpiha-lehdestä: Hanki krysanteemit kukkivina – kaikki nuput eivät jaksa aueta syyskylmissä. Miksi aloitan tällä otsikolla kautta rantain kukkasista. Siksi, että kautta aikojen ihmiselossa on paljon vertauksia kasvimaailmaan, tunnetuin vertaus on mehiläiset ja kukkaset. Usein ihmissuvun jatkuvuudessa puhutaan mehiläisistä ja kukkasista, vaikka eiväthän nämä keskenään sinänsä risteydy ja ovat ihan eri lajityyppejäkin.

Ihmisillä on taipumusta liioitella asiassa kuin asiassa. Kun on kätevää ostaa kukkiva pöytäkasvi melko nupullisena, jotta se kestäisi kauan kukkivana, ostetaan myös joitakin ulkotiloihin tarkoitettuja kukkia, kuten krysanteemi myös melko nuppuisena. Tuo Viherpihan vinkki on tarpeellinen.

Vaarana erilaisissa elämänarvoissa, joita on uusia ja vanhoja, on liioitella myös. Edellisen vuosisadan alussa moni ylhäisöelämään kyllästynyt nainen alkoi vaatia tasa-arvoa ja työelämään pääsyä, mikä oli ollut siihen saakka miehinen linnake. Elettiin aikaa, jossa miehen kunniana pidettiin elättää perheensä. Sittemmin maatalous on kehittynyt paljon ja tekniikka on edistänyt kaupungistumista: ihmisten lukumäärä maassa kuin maassa on lisääntynyt runsaasti. Vanhan talousmaantieteen oppikirjani mukaan 1900-luvun alusta lähtien väestömäärät maapallolla ovat nousseet lähes jyrkkenevästi.

Meidän ihmisinä tulee tietenkin huolehtia siitä, että maapallon kantokyky säilyy. Sen vuoksi ilahduin sosiaalisen median päivityksessä maininnasta, jossa puhutaan kestävästä kehityksestä ja suomalaisista sen kärjessä. Siinä on oikeanlaista oivallusta maapallon hyväksi. Maapallo varmasti on kestävä elämänalusta ihmisille, mutta kestävyydestä ja maapallosta pitää pitää huolta.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on pitkälti saavutettu ja nykyään ei työntekemisen suhteen ihmisiä kohdella eriarvoisesti. Kannattaisi kuitenkin huomioida myös sukupuolten erilaisuus ja niiden eri tehtävä, joka sinänsä luulisi jo nykyajan ihmiselle olevan selvää, mikä se on. Yhteiskunnassa on jonkin verran subventiota naissukupuolen hyväksi (tai on ollut), jotta nainen voisi selvitä lasten synnyttämisestä ja hoitamisesta parhain päin. Tässä asiassa olisi poliitikoilla vielä tekemistä, jos asia ei jäisi kokonaan tasa-arvoasian piiloon. Onko vaarana, että miessukupuolen erinomaisuutta liioitellaan ja naissukupuolen ominaisuuksia vähätellään politiikassa alkaneiden trendien nosteessa? Vain nainen voi synnyttää lapsen ja on psykologisestikin todistettu, että lapsi ensimmäisinä elinvuosinaan hyötyy eniten oman äitinsä hoivasta, jolloin kehitys myöhemmin on tasapainoista. Lapsen paras turva on isän ja äidin rakkausavioliitto. Näin pitäisi olla.

Olemme siirtyneet länsimaissa toimitetusta tiedonvälityksestä vapaaseen tiedonvälitykseen. Kuka tahansa voi tietokoneiden avulla ilmaista internetissä olevien ohjelmien avulla mielipiteensä muiden ihmisten nähtäville. Tämä johtaa siihen, että lukutaidon tulisi myös kehittyä entistä arvioivampaan suuntaan. Koskaan emme tiedä, mikä taho puhuu erilaisten esitettyjen mielipiteiden takana.

Perustuslaki on nimenomaan perustuslaki, jolla Suomi on saavuttanut itsenäisen maan aseman. Näitä politiikan pelisääntöjä ei pitäisi muutella erilaisten esille tulevien mielipiteiden mukaan. Pysyvä peruslainsäädäntö parhaimmin turvaa Suomen itsenäisyyden jatkossa. Pitäkäämme Suomi Suomena ja nimenomaan suomalaisten hallussa. Vaaranmerkkejä silloin tällöin tätä vastaan on näkyvissä, mutta tietenkään ei pidä mörköjä nähdä päivällä. Tässä tarkoituksessa myös ns. kansalaisaloitteesta kannattaisi luopua tai ainakin ymmärtää, että siinä on maan turvallisen tulevaisuuden suhteen omat vaaransa.

Suomessa on moni asia nykyään hyvin. Ei kuitenkaan pidä tuudittautua erilaisten trendien varaan keikkumaan. Vain perusarvojen kunnioittaminen pitää maan vakaana ja hyvänä suomalaisena maana. Perusarvot ovat jatkuvasti nykyään erilaisten mielipidemoukarien kourissa. Iskuja satelee sekä sosiaalisessa mediassa ja myös lehdistössä. Vastuuhenkilöiden perehdyttäminen maan olemassaolon, sivistyksen ja perinteiden osalta on jatkuvasti tärkeää. Meidän suomalaisten pitää pitää varamme, että emme lähde liikaa erilaisten tuulihevosten kyytiin.

Otsakkeen tasa-arvo ja ihmisarvo nostan esille, että naisella pitäisi olla oma naiseuden ihmisarvonsa ja tämäkin pitää tunnustaa myös politiikassa. Kirjassani Ruusunmarjoja piikkipensaissa – Vuoropuhelu Simonen kanssa tuon esille taustoja näille huolilleni. Kirja julkaistu e-kirjana Elisa Kirjassa vuonna 2016. Siihen, että perinteissä lastenkasvatuksessa tyttöjä varjellaan enemmän kuin poikia on tärkeät syynsä, joita ei pidä kokonaan sivuuttaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Viisas ja tasapainoinen kirjoitus. Kiitos!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Meidän ihmisinä tulee tietenkin huolehtia siitä, että maapallon kantokyky säilyy. Sen vuoksi ilahduin sosiaalisen median päivityksessä maininnasta, jossa puhutaan kestävästä kehityksestä ja suomalaisista sen kärjessä. Siinä on oikeanlaista oivallusta maapallon hyväksi. Maapallo varmasti on kestävä elämänalusta ihmisille, mutta kestävyydestä ja maapallosta pitää pitää huolta."

Maapallon kantokyvystä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. On kuitenkin hyvä huomata, että ympäristöystävällisemmän teknologian kehittäminen yksinään ei pysty pelastamaan maapalloa niin kauan kuin taloudellisen toiminnan lähtökohtaisena motiivina on voiton maksimoiminen eikä ihmisten kulutustarpeiden tyydyttäminen.

Nykyisen talousjärjestelmän vallitessa ympäristöystävällisempi teknologia mahdollistaa vain kulutuksen kasvun, ei maapallon pelastamista.

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hyvät kommentoijat, kiitos kommenteistanne. Kestävä kehitys on oikea suunta. Suomalainen talousjärjestelmä on mallia pohjoismainen hyvinvointitalous. Siinä on ripaus sosialismia ja myös markkinataloutta. Eri suunnista maapallolta katsottuna asiat näyttävät erilaisilta. Amerikkalaisia, jotka ovat maapallon johtavia "tiedottajia" ja mielipidevaikuttajia, on pitkään vaivannut pelko kommunismia ja ehkä myös sosialismia kohtaan. On mahdollista, että amerikkalaisten mielestä Suomi nimenomaan on kommunistinen tai sosialistinen maa talousjärjestelmältään, jossa periaatteena on pitää huolta jokaisesta. Tällaista järjestelmää kutsutaan monesti negatiivisessa sävyssä holhousyhteiskunnaksi. Meillä kuitenkin on myös hyvin porvarillinen perintö, jopa patruunayhteiskunta Suomi on joskus ollut. Pääomia ja niistä huolta pitäviä ihmisiä tarvitaan edelleen myös kestävän kehityksen taloudessa. Olemme ihmisinä luoneet ja rakentaneet monimutkaisia järjestelmiä (tietokoneet, internet, älykkäät talot, liikenne), joista pitää pitää huolta. Siihen tarvitaan rahaa ja myös järkeä. On totta, että nykyään usein talousjärjestelmistä puhuttaessa puhutaan kulutuksesta. Tämä on ehkä talousjärjestelmän hyväksynnän ja "markkinoinnin" vuoksi ihan hyvä asia. Monen asian vuoksi nostellaan ja kannatellaan erilaisia sloganeja ja banderolleja. Kestävässä kehityksessä pitää tunnistaa myös oikeat asiat siellä taustalla. Sitä paitsi kommunismin ja sosialismin taustalla on ehkä Jeesuksen filosofia, jota nimitetään kristillisyydeksi (ks. Kristillinen filosofia, Elisa Kirja 2013).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vaikka olen joistakin asioista eri mieltä, niin en nyt ryhdy tällä kertaa kiistelemään kaikesta.

Sen sijaan haluan tehdä yhden pienen reunahuomautuksen.

Vaikka talousjärjestelmä vaihdettaisiin toiseen, niin tuotantovälineet ja tietotaito ei silti lakkaisi olemasta.

Epäsuorasti esittämäsi ajatus, että tuotantovälineet ovat olemassa vain jos ne ovat yksittäisten kapitalistien omistuksessa, on niin vanha kapitalismin patenttipuolustus, että Marx vastasi siihen jo Pääomassa.

Hän sanoi, että tuollaista argumenttia voisi verrata siihen, että maaorjuuden aikana olisi esitetty väite, että jos maaorjat vapautettaisiin orjuudesta, niin pellot katoaisivat ja ihmiset jäisivät leijumaan ilmaan kunnes kuolisivat nälkään.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

En myöskään halua väitellä, asiat ovat niin kuin ovat.

Kehitys on ihmiskunnassa mielestäni kulkenut vaikkakin poukkoillellen hyvään suuntaan, kun nyt puhutaan kestävästä kehityksestä. Mielestäni pääomia tarvitaan ja niille myös vastuullisia omistajia.

Kristillisyydessä puhutaan ihmisen sielusta. Ehkä on sielullisesti ihmiselle hyväksi, että hän ei elä ainaisessa köyhyydessä eikä myöskään ole ainaisesti rikas. Viittaan tässä mystiikkaan ja mytologiaan, mitä kristillisyydessä tunnetusti on paljon. Ihmisiä on sekä vähävaraisia että vauraita, mutta eri näkökulmat ovat ehkä terve ilmiö ihmiskunnassa, kunhan ihmisiä autetaan pois köyhyydestä sentään. Suomi on vaurastunut kovalla työnteolla: työn tekemiseen tarvitaan sekä teettäjät että tekijät.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Lienet tutustunut vapautuksen teologiaan? Se tuntuisi olevan ainakin osittain linjassa sen kanssa, mitä kerrot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_theology

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kuulen tästä nyt ensimmäistä kertaa.

Mukava kuulla, että laatimani ajatukset kirjoissani Kristillinen filosofia liikkuvat hyvillä virtauksilla. Niin on tarkoitus.

Toimituksen poiminnat