TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Kuluttaja kansainvälisessä verkossa

  • Rahamaailma muuttuu.
    Rahamaailma muuttuu.

 

Maailma on nopeasti muuttunut. Vielä kymmenen vuotta sitten arkipäivänä kolahteli postiluukusta laskuja, joskus kortti tai kirje ystävältä, kauppojen mainoksia ja lehtiä. Nykyään postilaatikko voisi kolista jo tyhjyyttään – kaikki tuo voisi olla jo kokonaan verkossa digitaalisena.

Vielä vähän aikaa sitten suomalainen kuluttaja eli hyvin säännöstellyssä ja sovitussa ympäristössään kuluttajasuojalakien varjossa. Mitään pahaa ei voinut tapahtua.

Nykyään laskut voi tilata suoraan pankkiin, joka on ottanut myös postinkantajan roolin. Ihmiset maksavat itsepalveluna ostoksensa kassalla – tavallinen kaupan asiakas ottaa kassatoimihenkilön roolin kaupassa. Kauppa on muuttunut myös pankiksi – siinäkin oikaistaan varmaan sen vuoksi, että rahaa ei tarvitse kuljettaa enää pankkiin vaan ruokakauppamme hoitaa pankkitoimihenkilöiden roolin.

Digimaailma näyttää siltä, että kaikki on mennyt sekaisin.

Sanon aforismissa, että vaivannäkö on arvo sinänsä.

Jotta asiat voisi kuluttajana ja tavallisena ihmisenä mieltää, pitäisi postin olla posti, pankin pankki, kaupan kauppa myös digimaailmassa. Tosin ihminen oppii uuden ympäristön muutamassa vuosikymmenessä. Kun kaikki peräkylän mummotkin ovat kouliintuneet uusiin systeemeihin, kukaan ei niitä ehkä enää osaa kaivatakaan.

Internetiä ja siinä toimimista varten tarvitaan kansainväliset säännöt. Eri kansakuntien moraalikäsitykset poikkeavat toisistaan, joten yhteiset pelisäännöt ovat tarpeen. Pankkitoiminnassa pilkkusäännöt ovat erilaiset eri maissa. Tässä vaiheessa ehkä voidaan sanoa, että onneksi niin on, koska jos ei olisi joitakin jarruja ja hidastuksia, kehitys kehittyisi liian kovaa vauhtia, eikä asioita voitaisi harkita ja miettiä ajoissa.

Ostin luotettavan tuntuisesta kodinkoneliikkeestä uuden lukulaitteen e-kirjoja varten. Ostin varmuuden vuoksi samanlaisen lukulaitteen kuin vanhakin laite on, jotta osaan helpommin asentaa siihen ohjelmat. Laitteen ruudulle oli ohjelmoitu Googlen nimissä mainos, jossa voisin osallistua pikkurahalla kilpailuun uudesta laitteesta. Olen yleensä laistanut kyseisen laiset tarjoukset, mutta nyt tuo uusi laitteeni oli niin sitkeä, että en osannut ohittaa tarjousta. Maksoin luottokortilla pyydetyn pikkusumman. Tililtäni olikin velotettu enemmän kuin mihin olin suostunut. Tämä on petos kansainvälisessä kaupassa. Tällaisia tapauksia varten pitäisi olla ensinnäkin kansainvälisesti sovitut lait ja lisäksi kuluttajasuojavirasto, jossa petoksella saatu hyöty palautetaan kuluttajalle.

Digitaalinen raha on uusi asia maailman pankeillekin. Tarvitaan uutta kuluttajansuojaa verkkokauppaa varten ja myös pankkiyhteistyötä varten. Ihmisistä on tullut maailmankansalaisia.

Siitä huolimatta, että ihmisistä on tullut maailmankansalaisia, tarvitaan ymmärryksen ja hallinnan vuoksi vanhat rakenteen edelleen: maat ja valtiot, parlamentit, demokratia äänestyksineen, kauppa, pankki, posti. Nämä olisivat ihmisten helpompaa ymmärtää, kun ne myös digimaailmassa olisivat edelleen olemassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mihin enää pankkejakaan tarvitaan, kun informaatio kulkee suoraan valon nopeudella?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Vaikka informaatio kulkee nopeasti ja asioita voidaan nykyään tietokoneiden avulla tehdä tehokkaammin kuin ennen, tarvitaan asioiden käsittelyssä järjestystä, mikä perustuu jo aikoinaan luotuihin, suunniteltuihin ja tehtyihin asiankäsittelyjärjestyksiin. Niihin perustuu myös asioiden käsittelyn moraali ja oikeudenmukaisuus. Rahalaitoksia pankeista keskuspankkeihin ja kansainvälisiin keskuspankkeihin tarvitaan asioiden käsittelyyn ja sopimiseen sekä rahaliikkeiden oikeanlaiseen ohjaamiseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aikoinaan sunnitellut asaiankäsittelyjäjärjestykset eivät päde enää kun kaikki pitää digitalisoida. Nykyinen rahatalous on kaukana oikeudenmukaisuudesta. Kun rahakupla puhkeaa mitään pankkejakaan ei tarvita. Kuvittele miten kalliiksi rahan pyörittäminen on tullut!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mistä rahakuplasta olisi kysymys?

Eikö rahan suhteen ole enemmän kysymys järjestelykyvystä ja tahdosta toimia oikein kuin siitä, että totutuista laitoksista pitäisi luopua?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mm.siitä että keskuspankit ovat laskeneet liikkeelle rahaa myymällä velkakirjoja ja valtiot ova myyneet niitä ristiin rastiin Maailman yhteenlasketut velat ovat kymmenkertaisia varoihin verrattuna. Se kupla puhkeaa enmmin tai myöhemmin.
Koska rahaa ei enää tarvita informaation välittäjänä kun kaikki transaktiot voidaan merkitä suoraan ei tietenkään pankkeja kaan tarvita.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Pankkeja tarvitaan toki. Mitkään transaktiot eivät kuljeskele verkossa itsekseen tai itsenäisesti, vaan niille tarvitaan aina omistaja, mikä rahan kyseessä ollen on pankki. Keskuspankkien tehtävänä on laskea rahaa liikkeelle, yhteiskunta tarvitsee rahoitusta samoin kuin kukkapenkki vettä. Tästä tulee mieleen ns. rahankulun lätäkköteoria, jonka haittapuolet tulevat esille, kun pankkien toimintamahdollisuuksia on ilmeisesti lainsäädännöllä vähennetty. Keskuspankkien kuuluu huolehtia siitä, että yhteiskunnassa ja rahoitusyhteistyöalueella on riittävästi rahaa liikkeellä. Kun raha kasautuu ns. lätäköiksi, näistä tulee toimijoina "rikkaita" ja ne ovat alkaneet yhteiskunnassa toimia suoraan ilman pankkien arvovaltaa toimijoina. Yhteiskunnan moraali on vaarassa höltyä.

Blogijutussani mainitsen tällaisena toimijana Googlen. Nyt en suoraan päässyt omiin googletileihini, vaan tämä blogijutun sisältö vaikuttaa toimintaani verkossa suoraan.

Kyllä pankkeja tarvitaan. Saatan kirjoittaa erillisen jutun vielä tästä lätäkköteoriastani.

Toimituksen poiminnat