TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Ympäristötalkoita yksin tai yhdessä

 • Toukokuun alussa kuvauskohde roskainen.
  Toukokuun alussa kuvauskohde roskainen.
 • Voikukat viestivät alkavaa kesää.
  Voikukat viestivät alkavaa kesää.
 • Keltakurjenmiekat roskattomalla lammella kesäkuussa.
  Keltakurjenmiekat roskattomalla lammella kesäkuussa.
 • Roskaton siisti lampi.
  Roskaton siisti lampi.

 

Asustelin vuonna 2007 Espoon Matinkylässä. Kotimme lähistöllä oli pieni lampi, jonka yli oli rakennettu pieni silta. Näkymä oli muutoin kaunis, mutta valitettavan roskainen. Harmitti lammen yli kulkea. Halusin ottaa valokuvia lammen kauniista keltakurjenmiekoista, kun ne alkavat kukkia. Hienojen valokuvien ottamista häiritsi roskaisuus. Päätin pitää yhden naisen talkoot lammella. Toin kotoani pari suurta jätesäkkiä, puutarhahanskat ja saappaat. Keräsin kaikki roskat, joihin yletin. Vein läheiseen päiväkotiin lammelle karanneet lasten lelut.

Matinkylässä osallistuin myös aluetalkoisiin, joka oli firmojen järjestämä tapahtuma alueen asukkaille. Roskien poistaminen maastosta lisää viihtyisyyttä. Lisäksi ihmiset eivät heitä luontoon roskia, kun alue on siisti.

Valokuvausharrastukseen tuli yhdistettyä ympäristön siistimistä.

Roskattomuus on rauhan työtä. Asuminen on viihtyisämpää, kun alueella ei ole roskia.

Joissakin maissa tapahtuu aluevalloituksia roskaamisen avulla. Alueelle maalataan graffiteja ja roskia heitellään pihoille ja teille. Alueen arvo vähenee ja asunnot halpenevat. Asukkaiden kannattaa olla valppaina alueen siisteyden suhteen.

Myös toisin päin voi kuitenkin toimia. Roskat kerätään pois ja huolehditaan, että graffitit peitetään. Tästä huolimatta pitää olla myös edullisia asuntoja. Suomessa Alvar Aalto teki aluerakentamiskokeilun, jossa varakkaat ja pienituloiset elävät samalla alueella. Asun nykyään espoolaisessa lähiössä, jossa Aallon aluerakentamismalli toimii. Alue on melko rauhallinen ja ihmiset huolehtivat ympäristöstä.

Yksinkin voi roskattomuuden ja ympäristön hyväksi toimia. Aina on kuitenkin parempi, että voi osallistua yhteisiin talkoisiin, mikä lisää yhteisöllisyyttä. Myös yhteisöllisyys on rauhan työtä.

Esimerkki on yksi vahvimpia opetuksellisia keinoja. Kynnysten ylittämistä vaatii alkaa toimia ympäristön hyväksi, mutta hyvä mieli on hyvä palkinto.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikein suuri kiitos ja halaus roskien kerääjille. Itselläni on mottona, että jos ottaa roskan käteensä on huolehdittava siitä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Samaa mieltä. Tuossa tapauksessa vein roskasäkit roskiin. Ympäristötalkoita voitaisiin tehdä esimerkiksi keväällä. Roskalavoja voisi olla myös alueen siistimisen tarpeisiin.

Blogissa on esimerkkejä erilaisista talkoista. Visioin vuonna 2006 edellä mainitulla paikkakunnalla niin sanotusta modernista arkeologiasta kaupunkiympäristössä. Jos alueelle on muodostunut tienvarsikaatopaikka, sitä voitaisiin käyttää opinahjon arkeologiaopintoihin ja samalla siivota paikka. Tässä kirjoitus:

http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh3_tiedostot/t...

Toimituksen poiminnat