TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Rahoitusinnovaatiot talouden pelastajaksi?

  • Talous voisi vihertää ja kukoistaa.
    Talous voisi vihertää ja kukoistaa.

 

Olen aiemmin kirjoittanut useita blogikirjoituksia tällä palstalla, jotka käsittelevät taloutta, kansantaloutta ja myös finanssipolitiikkaa. Aiemmin olen blogissa myös maininnut, että Suomessa on tehty moni hyvin kattavia rahoitusjärjestelmiä siis rahoitusinnovaatioita, jotka nykyään vakauttavat kansantaloutta ja tuottavat ihmisille hyvinvointia. Hyvinvointia voi olla rahakkailla ihmisillä, mutta myös vaatimattomilla tuloilla elävillä ihmisillä. Raha ei ratkaise onnea, mutta sillä on tärkeä merkityksensä.

Siitä huolimatta, että Suomessa on toteutettuna mm. Kansaneläkelaitoksen muodossa eläkeläisten ja muiden heikossa asemassa olevien rahoituspalvelu, on työeläkejärjestelmä ja vakuutuslaitosten hyvinvointi- ja kuntoutuspalveluita, meillä on yleisesti kielteinen asenne (siis ASENNE) taloutta ja hyvää toimeentuloa kohtaan. Tämä näkyy monessa asiassa. Me ikään kuin asennoidumme hyvin toimeentulevina ihmisinä niin, että muille ei kovin helposti heruteta ja kun meillä menee huonosti, kateellisina pyrimme estämään muiden hyvää toimeentuloa. Kysymys on siis asenteesta. Kun television paneeliohjelmissa ihmiset milloin panettelevat raharikkaita tai säälittelevät köyhyyttä ja köyhiä (nämä ovat mieliaiheet) voitaisiin sen sijaan käyttää ”ruutia” siihen, että mietitään mitä uusia rahoitusinnovaatioita voitaisiin tuottaa nykyaikana, jotta kaikilla olisi vähintään tyydyttävä talous ja että myös kansantaloutemme voisi kukoistaa.

Yksi uusi idea voisi olla ratkaisu vanhempien ihmisten angstiin työpaikastaan. Kun ikääntyy ihmisenä luovuus saattaa kasvaa, mutta usein nopeus vähentyy ja ihmisestä tulee ehkä kömpelömpi monessa suhteessa. Ikääntyville voitaisiin perustaa työpaikkoja rahoituksella, jossa on yrittäjyyden ja palkansaajan yhdistelmä. Ihminen tekisi sitä elämänsä unelmaa valmiiksi (puuseppänä, maalarina, tarjoilijana, baarimikkona, blogistina jne), mutta työllistäjä olisi rahoitusinnovaatio, jossa palkan tai osan palkasta maksaa esim. siihen varattu vakuutuslaitoksen osasto. Työelämä ja yrityselämä helpottuu, ihmisen ahdistus helpottuu – tämä olisi sallittu siirtymävaihe vapaaherruuteen eli eläkkeelle. Ihmisen ei tarvitsisi kehittää itselleen sairautta, vaan hänet hyväksytään sellaisena ja siinä kunnossa kuin hän on.

Toinen uusi rahoitusinnovaatio Suomessa voisi olla kansalaispalkka, joka maksettaisiin saman suuruisena kaikille. Kansalaispalkalla ihmisen tulisi voida kustantaa peruselämisen taso: ruoka, vaatimaton asuminen ja vaatetus.

Kun kastellaan jaloillaan seisovaa kukkalaatikkoa, ylimääräinen raha valuu alla olevaan kaukaloon tai lätäkköön. Kun rahoitetaan yhteiskuntaa, johonkin ylimääräinen raha kerääntyy.

Tärkeintä ihmisten kannalta on, että yhteiskunta toimii ja että ihmiset voivat siinä toteuttaa omaa elämäänsä. Nykyaikana rahaa tarvitaan kaikkeen ja raha on oivallinen keksintö. Se on niin oivallinen keksintö, että sen puitteissa voidaan luovasti toteuttaa yhteiskunnan ja ihmisen tarvitsemia asioita: elämän laatua, hyvinvointia, jatkuvuutta.

Laitan jonkin ajan kuluttua yleensä kopion kirjoituksesta myös verkkosivustolleni Tyhjäpaperi. Sieltä ja täältä löytyvät vanhemmatkin taloutta koskevat kirjoitukseni, kuten Miten raha kiertää Euroopassa? Uudet innovaatiot toteutuvat parhaiten yhteistyössä ja myös kansainvälisessä yhteistyössä. Tietokoneet, joiden avulla innovaatioita voidaan toteuttaa jo sinänsä ovat kansainvälistä yhteistyötä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat