TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Politiikan kiemurat

  • Lumisade pihalla.
    Lumisade pihalla.

 

Olen blogistina monipuoluediggari. Seuraan politiikan pitoa normaalisti uutista ja katselen joskus erilaisia politiikan tiimoilla käytäviä paneelikeskusteluja, joissa puhutaan ajankohtaisista asioista toimittajien johdolla. Eilen katselin televisiosta sen sattumoisin avanneena arvovaltaisten henkilöiden paneelikeskustelua. Keskustelu sujui hyvin ja keskustelujen taiteen sääntöjen mukaan yleisöstäkin puheeseen osallistui kommentoija kannustaen myös pitkien poliittisten urien ulkopuolisia osallistumaan yhteisten asioiden hoitamiseen hallintojärjestelmissämme.

Oman kannanottoni keskusteluun tuon kirjallisessa some-muodossa. Suomessa on tapana politiikassa kuohutella asioiden hoitamisessa siitä näkökulmasta, minkä politiikan hoitamiseen tuo mainio poliittinen järjestelmämme. Poliittinen järjestelmä on kuitenkin luotu maan asioiden hoitamista varten. Se tarjoaa mainiot puitteet toimia järjestelmässä legaalisuuden saavuttaneena ja tunnustettuna ihmisenä. Tästä halusin mainita omalta osaltani. Vaalijärjestelmämme on osoittautunut toimivaksi ja sitä on koeteltu jo 100 vuotta, kuten Suomessa lähes kaikkea sinänsä. Ihanaa! Suomi 100 vuotta.

Kun vaalit on pidetty ja ihmiset on valittu tehtäviinsä, politiikan kiemuroista voitaisiin järjestelmän puitteissa henkisesti hieman irtautua ja ajatella sitä legitimiteetin saavuttaneena asioiden hoitajana, minkä on saavuttanut vaaleissa voiton saavutettuaan. Porukka on koolla, vaalit on käyty. Silloin voitaisiin keskittyä siihen, että asioiden järkevä hoitaminen saisi vallan. Suomi on sadassa vuodessa tullut valmiiksi. Meillä on hyvä yhteiskuntajärjestys, toimiva yhteiskunta. Sitä ei koko ajan tarvitse muuttaa. Asioita silti pitää voida hoitaa.

Lehdistön osuus viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana on koko ajan vahvistunut. Mielestäni se on vahvistunut jo sellaiseksi monessa tilanteessa, että lehdistö johtaa asioiden hoidossa, ei välttämättä hallintotehtäviin valitut ihmiset. Lehdistö voi halutessaan pitää kohua asiasta kuin asiasta ja ikään kuin johdatella päättäjien ja yleisön mielipiteet siihen suuntaan mikä tahto kulloinkin sieltä viidakkojen piilosta tirkistelee. Sanon viidakkojen piilosta tähän, koska itsekin tavallaan halua pitää piilossa tuon asian: talous ratkaisee. Kuka omistaa median – lehden – hän ohjaa siinä käytävää keskustelua ja sieltä viidakon pimennoista koko maan asioiden hoitoa.

Olisi toivottavaa, että kukin esillä olevan asian kaikki puolet tuodaan esille, mikä on monipuoluejärjestelmän tarkoitus ja että niistä esille tuoduista aineksista muodostetaan järkevä ja asianmukainen johtopäätös ja myöhemmin päätös. Tällöin ei enää käydä koko ajan vaalikamppailua, mihin lehdistö yllyttää katugallupeineen ja asioiden julkisina pitämisen tarkoituksineen. Ymmärrän myös nykyään paljon puhutun läpinäkyvyyden tarpeen, mutta siinäkään ei pidä asioiden hoitamisen järkevyyden kustannuksella liioitella.

Suomi 100, Suomi maltillinen ja turvallinen, pohjoismainen maa. Hyvät naapuruussuhteet ovat maamme nykyisyyden ja tulevaisuuden kulmakiviä ja tärkeimpiä asioita ja hyvät diplomaattiset suhteet kaikkiin maihin. Diplomatia on keskustelua ja järkevää asioiden valmistelua. Löysin käsiini aikoinaan kirjan Suomalainen diplomaatti. Toivon, että maamme lapsenkenkien kolistelut, joita tapahtui 1900-luvulla, on ohi ja Suomi voi olla käytökseltään kympin oppilas tästä lähtien sekä oman maan asioiden hoidossa että kansainvälisessä kentässä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat