TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Terveydenhoidon perspektiiviä

  • Kirjapinosta historiaa, suomalaisen kansanperinteen juurilla.
    Kirjapinosta historiaa, suomalaisen kansanperinteen juurilla.

 

”Tullessaan Kajaaniin Lönnrotilla oli vasta parin vuoden kokemus lääkärintyöstä. Hän oli toiminut koleralääkärinä ja edellisenä syksynä apulaislääkärinä Oulussa. Kajaanissa hän joutui haasteiden eteen, jotka ylittivät kaiken hänen ennen kokemansa. Katovuoden jälkeen punatauti ja lavantauti raivosivat ankarasti nälkää näkevän väestön keskuudessa. Kaupunkiin ja pitäjille perustettujen väliaikaisten sairastupien olot olivat kurjat. Eräässä kaupungin sairastuvista oli Lönnrotin kuvauksen mukaan niin ahdasta, että potilaat juuri ja juuri välttyivät makaamasta toistensa päällä lattian oljilla, ja hän itse joutui varomaan polkemasta potilaita vahingossa. Sängyistä ja vuodevaatteista lääkäri saattoi vain uneksia. Reseptin pyytäjiä ja kerjäläisiä riitti vastaanotolla aamuvarhaisesta yömyöhään. Ainoat rauhalliset hetket olivat sairaskäynneillä pitäjissä, vaikka nekin olivat masentavia. Monesti Lönnrot tapasi koko perheen makaamassa sairaana ilman mitään syötävää. Suuret joukot joutuivat lähtemään kerjuulle mikä levitti tauteja tehokkaasti. Kurjuus oli niin suurta, ettei sitä voinut edes kuvailla käsitettävästi, vaan se oli koettava ja nähtävä, Lönnrot vakuutti eräässä kirjeessään. Viimeisenä keinonaan hän joutui ’huutamaan avuksi Jeesusta’.”

Lainaus on kirjasta Sammatti Elias Lönnrotin kotipitäjä (toimittaja Veikko Kallio, Otava 2002).

Itselläni on ollut intuitiivinen käsitys menneiden aikojen suomalaisesta sairaanhoidosta, joka vastaa tätä kuvausta.

Kehitys on siis kehittynyt.

Se että tuon esille tämän kirjalainauksen kirjaa lukiessani, johtuu ja juontuu siitä, että edellisen perusteella Suomi ansaitsee hyvin erinomaisen sairaanhoitotasonsa nykyaikana, mutta pitää suuresti varoa myös sitä, että siinä ei liioitella. Jos ryhdytään sellaisiin hankkeisiin, mihin kansantaloutemme ei ylettäisi, hankkeiden pitkäaikainen huolehdinta olisi vaikeaa. Oma mielipiteeni nykyaikaisen espoolaisen terveyskeskuksen asiakkaana on hyvin myönteinen.

Niin sanotussa sote-uudistuksessa, sote-uudistuksessa siis, väitetään olevan kysymys potilaan valintamahdollisuuksista. Tämä oman mielipiteeni mukaan vaikuttaa keinotekoiselta syyltä. Kun potilas on sairas, hänelle kelpaa se hoito ja asiantuntemus, joka on häntä lähinnä. Niin hyvät ovat nykyisellään suomalaiset terveyspalvelut. Kehitys kehittyy edelleen. Taustalla voi olla syitä, joita ei sote-uudistuksen osalta kerrota ehkä kaikelle kansalle, mutta toivotan kuitenkin ymmärrystä ja järjen käyttöä uudistusten suhteen.

Suosittelen lämpimästi vaikuttajan ja päättäjän asemassa olevia ihmisiä lukemaan edellä mainitun Sammatti-kirjan. Löysin kirjan antikvariaatti.fi palvelusta, mutta melko tuoreena historiakirjan se saattaa löytyä kirjakaupastakin. Toinen kirja, jota ennenkin olen suositellut, on Aapisesta ylioppilaskokeeseen Äidinkielen opetuksen historia (Katri Karasma, Äidinkielen opetustieteen seura 2014). Sammatti-kirjassa on lause, jonka panin erityisesti merkille ”Kun kaikella katsotaan olevan jokin tarkoitus, niin mikä tarkoitus on Suomen kansalla?” Näihin kysymyksiin taitavasti laaditut historiaoppaat antavat vastausta. Omalta osaltanikin kirjailijana olen hypähtänyt näille samoille kulkupoluille ja kirjoitin kirjat Kristillinen filosofia, osat 1 – 4 (Tarja Kaltiomaa Elisa Kirja 2013).

Suomi on erityinen maa ja suomalaiset ovat erityistä kansaa. Onnitelkaamme toisiamme erinomaisesta taipaleesta jo ennen itsenäisyyden 100 vuoden taivaltakin. Kaikki tuo on johtanut meidät yhdeksi menestyvimmistä eurooppalaisista maista. Kun tunnemme juuremme, voimme oivaltaa parhaimmin, mistä tässä kaikessa on kysymys.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mainitsemieni historiaa käsittelevien kirjojen suositusten lisäksi mainitsen tähän myös kirjan Kylä Keskiaikaa Itämeren rannalla (Espoon kaupunginmuseon tutkimuksia 10) 2008. Nämä kirjat antavat Suomenniemen muinaishistoriasta selkeän ja rehellisen kuvan. Suomen historia on poimittu kirjoihin ja kansiin. Ennen näitä kerrottuja vaiheita on ollut maamme jäinen eikä ole ollut kirjoitusvälineistöäkään niillä satunnaisilla metsästäjäheimoilla, joita täällä on asunut.

Käsittelen näitä aihepiirejä myös kirjoituksessani "Suomen muinaishistorian juurilla":
http://tarjakaltiomaa.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kult...

Toimituksen poiminnat