TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Talousteoria yhteiskunnan mukaan

 

Länsimaisen yhteiskunnan talousteoria on kehittynyt käytännön elämässä ja käytännön talouden lainalaisuuksien mukaisesti. Se ei kuitenkaan ole kehittynyt hallitsemattomasti, vaan se on jo sen vuoksi, että kehitys on ollut hallittua muuntanut muotoaan vuosikymmenten saatossa lähinnä tarkoitusmukaisuusperiaatteiden mukaisesti. Voimme havainnoida vertaamalla maailman eri maita, että niiden toimivassa taloudessa on sekä yhteneväisiä piirteitä että myös erityispiirteitä maan sijainnin, luonnonvarojen ja muiden olosuhteiden mukaan. Oma vaikutuksensa on myös yhteiskuntamallilla, jota maassa noudatetaan. Eurooppalainen talousmalli on rakentunut kristillisen uskonnon vallitessa ja sen myötä tuomien talousperiaatteiden mukaisesti. Eurooppalaisessa ja siten myös suomalaisessa talousmallissa on perustana ollut patruunavetoisuus. Taloudellista hyvinvointia ovat tuottaneet erilaiset talousmoottorit, kuten tehtaat, maatalous, liikenne jne ja näiden erilaisten talouskompleksien omistajat vastaavat talouden suunnasta ja tasosta.

Viime vuosina talouslehdissä ja uutisoinnissa on puhuttu paljon niin sanotusta kulutusyhteiskunnasta. Tämä on muodostunut niin, että suuri osa kunkin maan ihmisistä käy ansiotyössä ja nauttii palkkaa. Vaikuttaa siltä, että nykyinen hyvinvointi ja talouden taso perustuu kulutukseen. On jopa tärkeää tuottaa markkinoille tavaraa kulutettavaksi, jolloin saadaan näennäinen vaikutelma siitä, että talous toimii ja pyörii. Kulutusyhteiskunnan varjopuolena voidaan kuitenkin nähdä lisääntyvä jätekuormitus, jota kuitenkin monissa maissa on jo osattu purkaa ja hyödyntää raaka-aineena. Kulutukseen perustuvaan talousmalliin ollaan länsimaissa jo totuttu ja sitä pidetään talouden perustana, vaikka usko siihen yleisön parissa toisinaan horjuukin. Kulutusyhteiskunnan kehittämisalueena voidaankin nähdä ekologisuuden huomioiminen luonnon säilyttämisen ja varjelun muodossa.

Länsimainen yhteiskunta malli on monella tavalla toimiva malli. Alueella ei ole liikasyntyvyyttä ja perhemalli on toimiva perhemalli, joka on tuonut monia ihmisten hyvinvoinnin mahdollisuuksia. Työssäkäyvät perheen vanhemmat mahdollistavat perheen hyvän toimeentulon ja myös kansantalouden kasvusuhdanteet.

On havaittavissa hieman väsymystä jatkuvaan kiireeseen ja jatkuviin kasvuodotuksiin. Aiemmassa blogikirjoituksessani, olen kertonut havainnoistani, joiden mukaan länsimaista taloutta nykyään vaivaa rahoituspula. Luonnehdin näkyvissä olevaa oirehdintaa tästä ilmiöstä (Rahoituspulan syyt ja ratkaisut).

Voimassa oleva talousmalli kannattaa hyväksyä ja sen suhteen siirtyä 2000-luvulle ja huomata, että hyvin toimiva yhteiskunta tuottaa muutakin rahaa ja tuloa kuin kerätyt verotulot. Rahamaailma on tietokoneistunut. Tarvitaan vain tahtoa ja ideaa. Hyvä yhteiskunta on meidän kaikkien ihmisten yhteiskunta, joten tulosta voitaisiin perustulona jakaa kaikille. Tämä piristäisi myös talouselämää. Tässä mallissa rahaa ei olla siirtämässä rikkailta köyhille vaan arvottamisen avulla tuottamassa käyttöön. Perustulosta on hyötyä rikkaille, vähätuloisille ja myös palkansaajille. Työnantajat eivät tässä talousmallissa olisi enää vastuussa ihmisen koko elämästä, vaan palkkatulon lisäksi olisi siis se perustulo ja myös sosiaalietuudet.

Kerron pienen esimerkin arvottamisesta. Suomessa tässä esimerkissä katujen auraus maksaa 1000 euroa. Katujen aurauksesta on kuitenkin hyötyä 5000 euroa. Talouteen arvotetaan näiden erotus 4000 euroa, joka olisi verotulojen lisäksi tuloa valtion kassaan. Tällä tavalla vakaan ja toimivan yhteiskunnan nähdään tuottavan enemmän rahaa kuin on luultu. Tämä raha jää nykyisessä budjetoinnissa huomioimatta ja hyödyntämättä. Varmaan muitakin vastaavia esimerkkejä on olemassa. Tällä tavalla tasapainottamalla valtion budjetti, voidaan toimivan yhteiskunnan tuottoa jakaa rahallisesti kaikille kansalaisille, mikä piristäisi taloutta. Tässä mallissa talousmalliksi hyväksytään edelleen kulutusyhteiskunta, mutta taloudessa kuuluu sitoutua siihen, että jätekuormat puretaan niitä hyödyttämällä raaka-aineina, mikä vähentää luonnon kuormittamista.

Perustulo maakohtaisesti pitää indeksoida, johon huomioidaan taloudessa vaikuttavia tekijöitä. Tätä olen luonnehtinut blogikirjoituksessani ”Miten talous kiertää Euroopassa?”. Ihmisten maailma tämä on ja nämä ovat ihmisten yhteiskuntia. Ihmisyhteiskunnassa vaikuttaa moni muukin teoria kuin talousmalli, joten talousmallin voidaan omalta osaltaan arvella tukevan muuta ihmisyhteisön toiminnallisuutta. Tämän mallin kyseessä ollen en purkaisi myöskään niitä järjestelmiä, jotka toimivat nyt ihmisten talouden hyväksi, kuten sosiaaliturvaa, eläketurvaa, vakuutusturvaa jne. Nämä tietenkin ajan myötä saattavat muuttaa muotoaan tai niitä saatettaisiin joskus myöhemmin todeta tarpeettomiksi ja sitten lakkauttaa.

Ihmisyhteisössä saattaa nykyisellään olla piilevänä sosiaalisuhteita, jotka eivät välttämättä ole elämää edistäviä. Kun jokaisella olisi laillinen perustulo ihmisarvon tunnustuksena, ihmisten väliset suhteet voivat parantua. Silloin ei olisi niin, että ihmisyksilön olemassaoloa tai elämää voitaisiin vaania sen mukaan, että ei olisi mitään taloudellista oikeutusta elämäänsä. Perustulo maksettaisiin jokaiselle täysi-ikäiselle kansalaiselle, joka sitä hakee. Tähän on jo olemassa valmiit organisaatiot. Lapsilisät voisivat säilyä ennallaan ja muut ihmisten tulot. Minulla on hyvä käsitys suomalaisista ihmisistä. On melko todennäköistä, että turvattu perustulo ei vaikeuta ihmisten elämää eikä huononna yhteiskuntaa, vaan parantaa elämisentasoa ja elämänlaatua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Länsimaisen yhteiskunnan talousteoria EI OLE kehittynyt käytännön elämässä ja käytännön talouden lainalaisuuksien mukaisesti.

Ihmiset eivät tee päätöksiä rationaalisesti:

http://www.terracognita.fi/tc/product/vaarin-kaytt...

Toimituksen poiminnat