TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Länsimaat pitkällä käsivarren ojennuksella

 

Helsingin Sanomat aamulehtenä on jälleen blogistia ollut innoittamassa. Vieraskynä-palsta tänään perjantaina 24. heinäkuuta 2015 tuo mieleen, että kynänvarteen on tartuttava. Kansainvälinen huippupolitiikka on minun mielestäni mielenkiintoista, kun siihen ei paneudu liikaa eikä takerru liikaa yksityiskohtiin.

Viime vuosina länsimaiden kansainvälistä politiikkaa on leimannut Ukrainan kriisi ja puheenaiheena Kuuba on kestovakiona. Vieraskynä-kirjoittajat B. Heiskanen ja N.N. Contreras kirjoittavat Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisuhteiden palauttamisesta. He sanovat otsikossaan, että Yhdysvallat ei yksin määritä Kuuban tulevaisuutta.

Kuubalaiset elokuvat ja kerronta kuubalaisuudesta mielestäni viime vuosikymmeninä on kertonut sekä kansan urheudesta että myös ihmisten nälästä. Ei ole oikein kansainvälisessä politiikkassa kurittaa kansaa nälällä ja katsoa, mitä kulttuurivaikutuksia nousee, kun ihmiset nälissään ovat hyvin luovia. On kyse kuitenkin on nälästä, kansan nälänhädästä. Nyt nälkä alkaisi lievetä ja jopa poistuu, kun kansainvälinen kaupankäynti saarron jälkeen taas mahdollistuu. Nytkö Kuuba voidaan nähdä eksoottisena maana, jossa ihmiset ovat pitkään selvinneet melkein ilman ruokaa ja länsimaista kulutusta. Ruoka-ainesten tuottamiseen kuubalaiset ovat kehittäneet monia innovatiivisia ratkaisuja, joista heille toivottavasti myös tulevaisuudessa on hyötyä.

Omana mielipiteenäni pidän sitä, että nälkää ei kenenkään pitäisi joutua näkemään ja kokemaan. Sen vuoksi sanonkin sanontana, että maan talous on kunnossa, kun maatalous on kunnossa. Varmaan suunnilleen tällaisella asenteella Kuubakin on pitkälti pärjännyt.

Vaikka maatalous kansan kannalta on ensisijainen elinkeino, nykyaikainen länsimainen talous tuo ihmisille hyvää elämänlaatua, mitä ei pitäisi kansalta kieltää.

Usein on ehkä helpompaa kurkottaa politiikan ja politikoinnin pitkä käsi kauas yli omien ongelmien ja vaikeuksien. Toisten maitten tilanteita on helpompaa mestaroida, kun ei ehkä ole edes velvollisuutta selvittää tarkemmin mistä erilaisissa konflikteissa on kyse.

Länsimainen elämäntapa vallitsee Ameriikoissa ja myös täällä Pohjoismaissa sekä myös Venäjällä. Mistä johtuu se, että maiden välisissä suhteissa syntyy niin helposti väärinkäsityksiä ja konflikteja maiden välille? Usein kärkkäästi puututaan eturistiriitoihin ja siihen, miten ”omalla alueella” asioita hoidetaan. Väitän, että mikä tahansa eturistiriita ja konflikti saadaan sopuisammin hoidettua, kun ihmiset eivät neuvottele tyhjällä vatsalla tai jos heidän elämänsä ei ole uhanalaisena. Ymmärtämättömien ja asioista selvää ottamattomien kommentit sanomalehdistössä ja televisiouutisoinnissa saattavat pitkittää konfliktit kroonisiksi, kun niihin puututaan tuolla pitkällä kädenojennuksella. Usein on niin paljon helpompaa ymmärtää lähiseutujen asioita kuin siellä toisella puolella maailmaa olevia asioita.

Ihmiset tunnustavat omassa yksityisyydessään yleensä jotakin aatetta, uskontoa tai mielipidettä. Aate tai uskonto tavallaan antaa ”oikeutuksen” ja syyn tuomita muita ihmisiä ja heidän elämäntapaansa ja valintojaan. Tällä on heijastuksensa myös kansainväliseen politiikkaan ja politikointiin.

Sen vuoksi ilahduin Yhdysvaltojen maan johtajien uudesta Kuuban diplomatiasta. Kun ymmärtävästi ottaa selvää asioista ja tarttuu toimeen, tuloksia on mahdollista saada aikaan.

Avoimuus ja rehellisyys maiden johtajien välillä on tärkeä sovinnon edellytys. Siihen pitäisi myös median antaa mahdollisuus ilman että lietsotaan iskulausetyyppistä propagandaa. Näemme, että maiden johtajien keskinäiset hyvät suhteet tuo tuloksia kansainvälisiin tilanteisiin ja konflikteihin, joten toivon asetamme hyvään diplomatiaan myös Ukrainan tilanteen selvittämisessä. Toivon, että huippujohtajat ja diplomaatit hoitavat senkin asian rauhalliseen lopputulemaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tein blogikirjoitukseen korjauksen, jossa vähensin sarkasmia ja kyynisyyttä. Kansan ja kansojen hyvinvointi pitäisi olla päättäjien toimissa korkean motiivin aiheuttaja.

Toimituksen poiminnat