TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Kirjoitan tiimoilla Kristillinen filosofia. Meillä kaikilla on henki, elämä jatkuu...

Sote-uudistus some-malliin

  • Sote-uudistus some-malliin

 

Olen noin vuoden ajan seurannut mediassa maamme hallintoelimien keskustelua niin sanotusta
sote-uudistuksessa. Uudistuksessa on kysymys sosiaali- ja terveyssektorin parannusehdotuksista ja niiden toteuttamisesta lainsäädännön avulla.


Minulla blogistina on tähän asiaan ilmainen neuvo. Jospa sote-uudistusta ei toteutettaisikaan lainsäädännön avulla, Hippokrateen vala riittäköön, vaan käytännön elämässä hyvän palvelun avulla. Kun sote-uudistus toteutetaan käytännön elämässä, se tapahtuu osana uudistajien ja kansalaisten arkielämää.


Ehdotus on yksinkertainen. Sote-uudistuksen toimeenpano tapahtuu käytänössä niin, että kaikki valtion ja kuntien palveluksessa olevat ja valtion ja kuntien palkkalistoilla olevat ihmiset käyttävät samoja sosiaali- ja terveyspalveluja kuin muutkin kansalaiset, ei yksityisiä vaan valtion ja kuntien ylläpitämiä normaaleja terveyskeskuksia, kuntapalveluja ja sairaaloita. Kun hallintoviranomaiset käyttävät samoja palveluja kuin kansalaiset, uskoisin mahdollisten epäkohtien saavan korjauksen ja laadullisten kriteerien täyttyvän jopa ilman erillisiä
kustannuksia.


Edellytyksenä tälle toiminnalle pitää olla, että kustannukset eivät nouse vaan luonnollisella
tavalla jopa laskevat. Mitään erityispalvelua ei pidä olla muutoin kuin henkilön aseman huomioivaa kunnioitusta, tietenkin.


Tämän ratkaisumallin  uudistuksen voi käytännössä aloittaa heti. Näin syntyy myös säästöjä. Hallintovirkamiesten ja kansanedustajien ei tarvitse käydä puuduttavia ja työläitä keskusteluja, jotka eivät tähänkään mennessä ole johtaneet tavoitteellisiin tuloksiin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tärkeä uudistus olisi palata kulutusmäärissä itsenäisyyden ajan perusideologiaan, yhteiskunnan tarpeisiin: lääketieteen aloituspaikkojen kaksinkertaistamistarpeen pitäisi olla selvää kuin pläkki jokaiselle kansalaiselle, myös päättäjille.

Sama koskee oikeustieteellisen aloituspaikkoja. Myös siellä on ongelmana "yksityisen" suosiminen, tuomarivaltioon siirtyminen ja kansanvallasta luopuminen sekä sen seurauksena järjettömiksi paisuvat kustannukset.

Perusongelma on kutienkin, että Suomessa ei nykyisillä puolueilla, persuja ehkä lukuunottamatta, olen puolueohjelmaa. Kellään ei oikeastaan ole kokonaiskuvaa siitä, mitä pitäisi tehdä ja miksi. "Ohjelmat" ovat julistuksia, tasoa "puolueemme pyrkii parempaan". Kellä voisi olla mitään tuota vastaan? Mistä siis valita vaaleissa? Seiska-lehden perusteella? Vai BB:n? Vain "Tanssii murmelien kanssa" -ohjelman? Muulla perusteella?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Pitää pysyä kohtuudessa kaikessa.

Näkökulma luultavasti on hieman eri eri puhujilla.

Terveyden- ja sairaudenhoidon osalta pitäytyminen perustarpeissa ja hoidon tason pitäminen ruohonjuuritasoisena luultavasti on parempi asia kuin lääketieteen, sairaudenhoidon ja terveydenhoidon karkaaminen johonkin käsittämättömiin sfääreihin tieteellistymisen myötä.

Onko totta, että ihminen on pysynyt samana vai onko ihminen muuttunut niin paljon, että perusasiat eivät enää pätisi?

Toimituksen poiminnat